Du har säkert märkt att allt i ett foto blir sällan lika skarpt. Där kameran sätter fokus, det är där den bästa skärpan hamnar. När vi fotograferar våra Pälsklingar vill vi så klart ha fokus på hunden – och då behöver vi ha lite koll på hur det fungerar!

SONY DSC

Fokus på ögonen

Med en systemkamera så håller du ner avtryckaren halvvägs – kameran fokuserar och markerar var fokus hamnar med en grön fyrkant – du trycker ner helt och tar bilden. Om du är i auto-läge så gissar kameran var du vill ha fokus. Den gissar för det mesta helt OK, men det blir oftast ännu bättre om du själv tar kontroll! De flesta kameror låter dig välja fokuspunkt (kolla din instruktionsbok). Då väljer du själv var i bilden fokus hamnar, om du tex har valt mittpunkten som fast fokuspunkt så kommer kameran att fokusera på den del av bilden som befinner sig i mitten. Oftast kan du välja att flytta din fokuspunkt, beroende på hur ditt motiv ser ut, så att du får med hela motivet och ändå får fokus exakt där du vill!

SONY DSC

Fokus på nosen

Vanligtvis vill vi ha fokus på ögonen, och om hunden håller huvudet lite snett vill vi ha fokus på ögat närmast kameran. Ibland vill vi lyfta fram någon annan del av hunden (nosen är väldigt fin tycker jag), och då sätter vi fokuspunkten där. Om hunden är lite mindre i bild försöker vi få fokus på ansiktet (inte svansen). Och med ännu mer bakgrund vill vi ha fokus på hunden, och inte bakgrunden.

a3

Fokus på hunden

Värt att träna lite på – det gör stor skillnad för bilden!