Jag har ett antal bilder på hundar i rörelse där fokus har hamnat perfekt – på svansen…Om hunden rör sig väldigt snabbt tex på en agilitybana, eller rakt mot dig, så kan det dels vara svårt att följa hunden med sökaren, och dels vara svårt för kameran att hinna fokusera tillräckligt snabbt.

Tre snabba tips för att hjälpa dig på vägen (förutom massor med övning…):

Ställ in seriebildstagning, dvs att kameran tar flera bilder när du trycker ner avtryckaren. Chansen att en av bilderna hamnar rätt i fokus är då betydligt större.

19

16

20

Seriebildstagning av Busker som hoppar mellan två stenar. Följande fokus.

Förfokusera genom att rikta kameran mot något som du vet att hunden kommer att passera: ett hinder, en tunnel, en slalompinne, en leksak, eller en grästova. Sedan tar du bilden när hunden är lika nära dig som föremålet är. Här har du fokusinställningen ”s”, som i stillbildstagning, så att fokus inte rör sig.

2

Jag har förfokuserat på en punkt på balansbommen, startat seriebildstagningen på ”kör” och släppt avtryckaren när hon lämnar hindret (inte lång tid…). Av fem bilder blev en skarp på rätt ställe – men det räcker!

Använd kontinuerlig (följande) fokus, inställningen ”c”, som ”låser” på ditt objekt och flyttar fokuspunkten med objektet.

mi4red

Här finns inget att förfokusera på (möjligtvis gräset), jag har använt seriebildstagning och följande fokus. Och många försök. Och mycket godis 😉

Och öva. Massor.