Jag fotograferar mina egna hundar varje vecka, i perioder dagligen. Ibland uppstyrt med rekvisita, ibland på promenaderna, ibland för något speciellt tema. Om du som jag har turen att ha modell(er) tillgängliga, så är det värt att lägga lite tid på att få dem att älska kameran, och kunna lite olika tricks som gör fotografens liv enklare!

Solsken i blick

 • Slutarljudet betyder ”bra jobbat, belöning på väg!”. Många hundar kan tycka att slutarljudet är lite läskigt, jag förekommer genom att para ihop ljudet med godis några gånger. Då blir ljudet roligt att höra, och hunden blir glad och förväntansfull.
 • Låt hunden äta några godisbitar från kameran, så att de vänjer sig vid hur den ser ut. Mycket praktiskt för att lära hunden titta mot kameran 🙂
 • Vissa hundar tycker att det är läskigt när vi täcker ansiktet med kameran, då fungerar det ofta bättre att vi använder skärmen och ”live-view” för att ta bilder.

4l

Jag lär mina hundar lite olika trick som jag använder mig av i mer uppstyrda sessioner:

 • Fokusljud som betyder ”titta hit och var stilla tills du hör slutarljudet”. Det kan vara hundens namn, en smackning, eller något annat. Jag upprätthåller ljudets värde genom att alltid belöna rätt beteende: titta och frys rörelsen.
 • Röra något med tassen.
 • Röra något med nosen.
 • Dirigeras runt till önskad position.
 • Stå på något.

6l

 • Stå eller sitta i något (tex en låda).
 • Hålla något i munnen.
 • Stanna kvar i sitt, ligg och stå.
 • Självkontroll runt godis och prylar (dvs inte röra förren man får tillåtelse)
 • Kläder vänjer jag hunden vid gradvis, och kopplar ihop med godis. Jag tvingar aldrig en hund att ha på sig något, den kan alltid ”välja bort”!

Under fotosessionen låter jag hunden ”vara hund” med jämna mellanrum för att motverka spänningar. Ibland ger det roliga och annorlunda bilder!

collage jul

Mitt bästa tips har jag sparat till sist: ha med kameran! Många av mina absoluta favoritbilder har kommit till tack vare att jag råkat rikta kameran åt rätt håll vid rätt tidpunkt.

5

6

16l

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC