För att få hunden att posera snyggt är det ofta effektivt att hunden får titta på en godisbit eller en leksak. Men det är mindre effektivt om hunden så fort den ser godiset eller leksaken försöker kasta sig mot den! Därför lär jag mina hundar tidigt självkontroll: vänta på varsågod!

SONY DSC

”Vadå låt bli? Min leksak ju!”

När hunden förstår konceptet kan man tex använda belöningar för att rikta hundens uppmärksamhet åt olika håll, eller få till explosiva starter mot leksak som blir snygga på bild. Man behöver ju ofta lite tid på sig mellan att man lägger ut leksaken och att man kommer i en bra vinkel med kameran!

17l

Men hur gör man då?

Jag gör så här (funkar med valp såväl som vuxen hund!):

  1. Ha hunden mittemot dig. Visa att du har en godisbit i handen. Stäng handen, sträck den mot hunden. Hunden kommer antagligen att försöka komma in i handen genom att slicka, bita och krafsa. Vänta tills hunden tar bort nosen (minsta lilla räcker i början), och belöna den från ANDRA handen.
  2. Repetera steg 1 tills hunden snabbt väljer att ta bort nosen, för att få sin belöning. Nu lägger vi till en svårighet: när hunden tar bort nosen öppnar du den stängda handen. Hunden försöker ta godiset – handen stängs. Hunden tar bort nosen – handen öppnas. Upprepa tills hunden, om så bara för en millisekund, VÄNTAR utan att försöka ta godiset i din öppna hand. Belöna från andra handen.
  3. Ganska snabbt kommer din hund att fatta att det lönar sig att låta bli godiset i din öppna hand. Nu kan du börja belöna med ett ”varsågod” och låta hunden ta godisbiten som du ”lockar” med som belöning, alltså får hunden nu äta den godisen som den har avstått ifrån.
  4. Öka tiden som hunden väntar på varsågod.
  5. ”Tappa” godisen på marken, var beredd att sätta foten över vid behov. Upprepa steg 1-4.
  6. Gör samma sak, med leksak.
  7. Gör samma sak, med alla andra saker som hunden gillar 🙂

6

Jag håller en godisbit som Midori får fokusera på, det gör det enklare för henne att hålla sin stilla position.

Jag undviker att använda förbudsord i denna träningen, av en enkel anledning: jag vill hellre tala om för mina hundar vad de FÅR göra än vad de inte får göra. Det är trevligare, och effektivare! Om man är konsekvent med ovanstående träning så blir hunden ”hjärntvättad” att tro att om den försöker ta något innan varsågod så försvinner det. Enda sättet att få saker är att vänta på varsågod. Enklare för mig i vardagen, och tryggare för min hund som inte riskerar att ta något som kan vara farligt!

10l

Titta på godiset…titta på godiset…klick…VARSÅGOD!