Den frågan har jag fått rätt ofta på sistone, när jag träffar vänner. Följt av ”Du gör ju massor, hela tiden!”

smile

Jepp. Jag gör massor, hela tiden, eftersom allt är så fruktansvärt kul! Och nej, jag hinner inte allt jag vill. Den här bloggen tillexempel, den får stå åt sidan ibland. Jag tränar inte hund strukturerat en timme dagligen för tillfället. Jag har en ”att-göra-lista” som aldrig tar slut, och ständigt skjuts fram. Jag håller sällan kurs kvällstid, och jag tar inte problemhundsutredningar längre.

För jag vet att jag i riszonen…”Man måste brinna starkt för att bli utbränd” säger en god vän, och jag brinner för en massa saker! MEN – jag ser till att ta hand om mig själv.

Jag tänkte dela med mig av lite tips som hjälper mig i vardagen, konkreta och abstrakta:

  1. Jag gör saker för MIG, inte för andra. Nu får det mig att må bra att personer jag älskar och bryr mig om mår bra, så jag hjälper och stöttar och gör tjänster där jag kan – men jag undrar sällan ”vad andra ska tycka”. Ganska ego, när jag tänker på det…men jag tror fullt ut på att JAG måste vara OK för att kunna hjälpa ANDRA att bli OK 🙂
  2. Kalender i mobilen, backup på papper. Eftersom mobilen kraschar ibland…
  3. Att-göra-lista i mobilen, där jag skriver upp ALLT allteftersom det poppar upp i huvudet. Det tar massor av energi att försöka komma ihåg saker – nu gör mobilen det åt mig, och jag kollar två ggr om dagen minst. Jag älskar ”Todoist” som dessutom är gratis.
  4. Fungerande system för intresseanmälningar (både kurs och foto), bokningar, bildleveranser och fakturor. Med automatiska påminnelser. Och självgående arbetsflöden. Så. Mycket. Enklare. Jag betalar gladeligen för den avlastningen, och använder Sprout Studio.
  5. Jag har en företagsplan, med tydliga mål. Jag vet vart jag vill, jag har en strategi för hur jag ska komma dit, och jag bockar av uppgifter på vägen framåt och utvärderar och ändrar efterhand. Eftersom jag vet vart jag vill kan jag jobba effektivare.
  6. Jag skriver in ”ledig tid” i kalendern, och ser till att verkligen ha ledigt ibland! Jag bokar också in roliga saker, och prioriterar sådant som jag gör ihop med personer jag älskar.
  7. Jag har hundar. Det betyder promenader, och hundträning. Hundträning är bra för hjärnan, promenader är bra för själen. Och mysiga hundar i sängen är bra för hjärtat 🙂
  8. Jag har turen att ha en fantastisk livspartner, en trygg familj, en bra chef, och underbara kollegor. Utan den grunden hade mitt liv varit svårt att leva på det viset jag vill.
  9. Jag gör saker som jag inte kan, och inte vågar, med jämna mellanrum. Hittills har det gått bra, och jag är inte död än…;) Chanser kommer förbi hela tiden, man ska bara se dem!
  10. Jag försöker ständigt att vara närvarande här och nu, och uppleva och uppskatta små detaljer. Solen som skiner in genom fönstret. Lugnet i andetag från en sovande hund. En bra låt på radion. Jag är tacksam, för allt som är helt awesome med mitt liv!

11

Jag hade egentligen tänkt blogga om något helt annat, men tydligen så låg detta ämnet mig varmt om hjärtat just nu.

Kanske för att jag tar ett lite riskabelt steg mot mitt mål efter jul: jag går ner i tjänst på mitt lärarjobb, för att kunna lägga mer tid på mitt företag. Mitt trygga lärarjobb som ger mig en vettig lön varje månad…byter jag mot mitt osäkra företag, som är i uppbyggnadsfas och inte genererar så mycket pengar. Ändå är jag säker på att det är rätt val – just nu, just här – att våga hoppa. Jag tror jag landar på stabil mark.

mi4red