Så här i januari blir det tjockt med nya projekt som sjösätts på olika ställen! Och här är ett till: veckans hundtips! Varje vecka ska jag försöka ge ett tips som har med hundar att göra. Stort eller litet. Träning, tävling, relation, vetenskap, eller något helt annat.

Jag kickstartar med en vanlig myt som brukar vakna till liv igen så här runt nyårsafton, nämligen påståendet att om man tröstar en hund som är rädd så blir hunden mer rädd.

Det verkar ju logiskt. Om jag berömmer (belönar) hunden för att den är rädd så tror den att det är rätt och blir ännu räddare/fortsätter vara rädd i liknande situationer. Precis som att om en fyraåring blir rädd när hon ser tomten så förstärker jag rädslan genom att ge hen paket (belöning), och hen blir ännu räddare för tomten nästa gång. Eller? Vänta lite…så blir det ju inte…?

Och exakt där ligger problemet med den myten. Vi måste skilja på BETEENDEN som hunden VÄLJER att utföra beroende på vad den vill uppnå, och KÄNSLOR som hunden inte styr över med viljan. Viljestyrda beteenden ökar om de belönas (så klart), men känslor styrs inte av viljan och påverkas inte av sina konsekvenser – de utlöses av att något händer. Händer något trevligt får vi positiva känslor (glad, trygg, tillfreds). Händer något otrevligt får vi negativa känslor (rädsla, ilska, osäkerhet).

Kort sagt: du kan inte öka hundens rädsla genom att belöna den. Tvärt om, så ger belöningen en chans att rädslan minskar, både i den akuta situationen och nästa gång samma sak händer.

Det har skrivits spaltmeter om ämnet operant inlärning vs klassisk betingning och operanta beteenden vs reflexer. Jessica Mann kommer snart ut med sin bok Blygerhundar på Klickerförlaget, och i detta blogginlägget lägger hon ut orden lite mer om att vända en känsla.

Så nästa gång din hund blir rädd eller osäker: stötta den. Trösta den om den uppskattar dina ord (den vet ju inte vad du säger, bara att du pratar). Koppla ihop belöningar med det som är läskigt. Då blir det läskiga mindre läskigt, din hund blir gladare och tryggare, och er relation blir bättre. Bra va?

 

Spara