Jag har tillbringat helgen i Stockholm, och hållit en helgkurs i Lugn och Fokus för hundar. En belöning som jag använder ofta, speciellt för hundar som har svårt att koppla av, eller blir lite upprörda vid hundmöten, är mjukost på tub. Det går utmärkt med leverpastej på tub, eller laxpastej, eller något annat som hunden kan slicka på. Fördelarna är många:

  • Slickandet verkar göra det enklare för hunden att varva ner
  • Smakar smaskens för de flesta hundar!
  • Enkelt att ha i fickan – kladdar inte
  • Det räcker med litegrann för mycket smak
  • Kan smetas i gräset för ökad effekt (att nosa är också lugnande) eller som avledning (man kan inte stressa över något och nosa/slicka i gräset samtidigt)
  • ”Klistrar” ihop munnen för skälliga hundar

Naturligtvis finns det hundar som INTE gillar tuber (min Mårran är en), men det är värt att prova! Både Valle och Midori har kopplat tuben till lugn och ro, och nästan sluter ögonen när de sakta och njutningsfullt slickar i sig den delikata osten.

Och finns det ingen ost hälsar Midori att det går lika bra med selleri! (…hon ser inte skillnad på växt och växt…)

Spara

Spara