Låter det så hemma hos dig ibland? ”KOM SA JAG!!!” Och en hund som i bästa fall kommer när du tar fram ”arga rösten” (inte innan!), i värsta fall håller sig noggrant utom räckhåll tills matten ”vansinnesanfall” har gått över (för jag tänker mig att det är just det i deras värld – matte har blivit knäpp och konstig och farlig!). Jag har en av det tidigare och två av det senare. ”Arga rösten” driver kelparna låååångt bort från mig…och därför har jag snabbt lärt mig andra sätt att träna inkallning!

Så här kommer fem enkla snabbtips:

  1. Repetition bygger goda vanor. Kalla in ofta, enkelt, välbelönat. Om hunden har kommit de senaste 100 gångerna utan att tveka är det mycket större chans att den kommer nr 101 även om den hade andra planer.
  2. Variera belöningen! Lek, godis, beröm är ju enkelt att använda. Fundera lite extra och överraska din hund: hoppa och spring tillsammans, gräv ett hål, ”hitta” en godisgömma, undersök ett kaninhål. Min favorit är en tränare i USA som riggade ett hamburgerträd till sin hund INNAN de gick ut. Snacka om överraskning för hunden!
  3. Utnyttja alla trevliga tillfällen att ladda ditt inkallningsord: när hunden ska få mat, gå ut, när du kommer hem, etc. Då blir liksom belöningen automatisk dessutom.
  4. Gör en rolig lek med familjemedlemmarna, kalla hunden mellan er! Går att avancera ut i skogen med gömda personer, om man känner för det 🙂
  5. Undvik vinst på att inte komma. Hur gör man det? Enkelt: KALLA INTE OM DU INTE ÄR 90% SÄKER! Ha hunden i koppel eller lina, eller träna på inhägnat område om du behöver använda inkallningen som ”nödkommando” lite för ofta.

Vad säger ni? Ska vi köra en inkallningsmånad i mars? Jag vet att jag och mina Pälsklingar ska. Förutom att vara praktisk (och ibland livräddande) så är inkallningsträning ROLIG!