Tyvärr lever inte våra fyrbenta vänner lika länge som vi gör. Förr eller senare, om vi har tur, så får vi en gammal hund vid vår sida.

Mårran är 14 år i år. Hon sover mycket, går på smärtstillande dagligen för att motverka lite artros, och jag måste ropa med hög röst – hörseln är inte vad den var. Men när de andra gått ut och någon av mig eller Ola tar sovmorgon, då knör hon upp sig i sängen och ligger nära, nära. När det vankas mat och tuggpinnar står hon först i kön. Under promenaderna följer hon sin nos, och tar egna vägar runt välbekanta marker. Ibland vill hon träna enkla trick som hon kan, och vi kör enkla smidighet och styrke-övningar ett par gånger i veckan.

Så veckans hundtips är: glöm inte bort din gamla hund! Den behöver också lite stimulans, den behöver få känna sig duktig, den behöver få vara en uppskattad del av familjen och ha en roll. Mårrans självpåtagna roll är ”mamma”. Hon tvättar sina ”valpar” (dvs oss allihopa) och ser till att alla mår bra. Hon tröstar och skyddar, och det är tydligt hur båda de andra hundarna går till ”kloka mamma Mårran” ibland. Hon är med, när hon vill, och ligger gärna bakom min rygg när hon tuggar på en tuggis. Jag kan leva med att bli lite slemmig på kläderna…

Varje halvår kollar jag upp henne hos veterinär, och jag är noga med att visitera henne ordentligt för att märka förändringar i tid. Den gamla hunden blir lite skraltig och ömtålig ibland! Därför ser jag också till att inte de andra hundarna tacklar henne (även om det är lek) eller utnyttjar hennes milda sinnelag. Hon väljer att inte längre försvara det som är hennes – då måste jag göra det istället!

Veckans hundtips blev mycket prat om min egen hund, jag ber om ursäkt för det. Så jag avslutar med något praktiskt: ta en fotosession med din gamla hund. Mobil eller systemkamera spelar ingen roll. En stund som får vara full av värme, gemenskap, och köttbullar, där det är bara du och hunden. Om bilderna blir ”bra” har ingen betydelse – de BLIR bra, därför att de blir på din kompis! Minnen som du kan titta på. Och egentid med dig för en vän som har gått vid din sida ett bra tag <3

Vill du ha lite extra tips? Min kurs på Moderskeppet om att fotografera hundar är gratis hela mars, och du hittar den HÄR!

Spara

Spara