Veckans hundtips har fått stå tillbaka lite de senaste veckorna, eftersom jag lägger en del tid på min fotoblogg istället (du hittar den på www.kelpiephoto.com).

I förra veckan filmade jag nytt material för Moderskeppet, där snart videokursen om actionfoto på hund kommer! Det ställer lite krav på ”modellhunden” att jobba många timmar och hålla aktivitetsnivån hög. Tillochmed Prinsessan blev lite sleten efterhand…Det som höll henne gående och glad var inte godis – det var lek! Och det fick mig att återigen reflektera över hur viktig leken är. Inte bara i träningssammanhang, utan i relationen som sådan!

Så veckans tips är: LEK!

”Men min hund gillar inte leksaker…”

Been there, done that, got the t-shirt. Jag tror ibland att vi behöver expandera hur vi tänker på lek.

Vad är lek? En aktivitet som båda tycker är rolig. Glöm allt du vet om hur lek ”ska” se ut, eller ”borde” se ut. Glöm att leken behöver ha ett syfte. Glöm lekregler (undantaget om du behöver regler för att ingen ska komma till skada). Bara tänk på lek som ”en aktivitet som båda tycker är rolig”. Vad gör ni då?

Lite vad vi gör i min miniflock, lägg till och dra ifrån efter önskemål:

 • Springer ikapp
 • Hoppa runt som idioter
 • Hundarna hoppar på mig (och varandra)
 • Lekmorrar och skäller på varandra
 • Brottas (inte med alla hundarna!)
 • Leker med godisbitar (jaga i mina händer, stjäla ur mina fickor, fånga i luften, jaga när jag kastar)
 • Leker dragkamp (strumpor är populära!)
 • De får vinna dragkampen och springa iväg med föremålet medans jag jagar dem
 • Vi byter mot ett annat föremål
 • Kasta boll
 • Tävla till bollen
 • Jaga varandra med bollen
 • Leta efter bollen tillsammans (mycket spännande!)
 • Springa genom tunnlar
 • Hoppa hinder
 • De biter mig i tröjan (försiktigt!)
 • Stjäla min mössa eller mina vantar
 • Kampa med byxben
 • Dra i skosnören
 • Gå på pinnjakt
 • Kampa med pinnen och bryta den i små bitar efterhand
 • Jaga varandra med pinnen (obs! Inte springa med stor pinne i munnen, det kan ge skador om den går i marken!)

De bästa leksakerna är mina strumpor, mina vantar, min mössa, och för Mårran som saknar föremålsintresse leker vi med grisöron och köttbullar.

Titta på din hund när den leker med en annan hund. Vad är roligast? Imitera!

Och glöm inte – lek för att det är KUL! Inte bara för att hunden har presterat något och leker som belöning, utan för att ni är två kompisar som lattjar tillsammans!

Kommentera gärna hur du och din hund leker 🙂