Innan jag går in på Veckans hundtips (som ni ser på titeln har vi börjat med en ny sport!), så öppnar jag Informationscentralen:

I veckan startade jag en FB-grupp för hundägare som gillar att planera sin träning (eller vill börja, eller vill ha inspiration), som utgår ifrån konceptet Bullet Journal som jag lovprisade förra veckan. Gruppen heter Bullet Journal för hundtränare. Gå med du också!

Det är i den gruppen som jag fick inspiration till dagens ämne: Dog Parkour!

Jag tränar kroppskontroll, balans och styrka med alla mina hundar, det är bra för deras fysik. För mig har dog parkour varit likställt med farliga hopp och volter, och inget jag vill utsätta mina hundar för…Så fel jag hade! Man borde ha lärt sig vid det här laget att filmerna från youtube som cirkulerar är extremvarianten…

Jag tänker följa två titelsystem, nordiskt och internationellt. Varför jaga titlar? Det är egentligen inte titeln jag bryr mig om (jag har inte ansökt om en enda titel som vi är berättigade till), men jag vill ha en tydligt mål, och jag vill bli godkänd av någon annan. Då blir min träning bättre helt enkelt!

Så här ser min plan ut:

Förklaring: Krysset betyder att momentet är med på den nivån. Ett grönt streck visar var Midori ligger till. Kompletteras senare med ett blått streck för Valle.

Som ni ser handlar det om just det som vi redan har pysslat med massor: kroppskontroll, balans och styrka. Hunden är i sele och koppel, jag är beredd att stötta vid behov. Säkerhet först!

Så dagens tips: Läs igenom lite om vad Dog Parkour är. Plocka in lite av rörelerna och övningarna i era vanliga promenader – det fungerar i alla miljöer (stadsmiljö är suveränt!). Börja enkelt, låt hunden bygga självförtroende och träna upp styrka och balans successivt. Hunden får bättre fysik, ert samarbete stärks, och ni har roligare promenader. Win-win!