Midori har alltid haft en passion för att ta sig FRAMÅT! Nosa under koppelpromenader? Ointressant. Hon ska vidare, vidare, vidare.

Vi har jobbat en del med detta, dels för att få ner tempot och få in lite lugn på promenaderna, och dels eftersom det innebär att hon drar som ett litet ånglok i kopplet. Det jag har märkt är att hon helt enkelt verkar ha ett behov att den fysiska rörelsen. Kan hon inte springa runt som hon vill pga ett koppel så drar hon istället. Energin ska ut någonstans. Därför var en del i min ”gå fint i kopplet”-träning att låta henne få utlopp för rörelse-behovet under kontrollerade former – dels genom lösa promenader där vi har möjlighet (alla mina hundar springer lösa i hagen dagligen, älskar att bo som vi gör), och dels genom att dragsele och midjebälte införskaffades och hon får dra mig på promenader ett par gånger i veckan.

Hon blir alltid VÄLDIGT glad när dragselen åker på, och draget har kommit helt naturligt. Första sträckan blir det lite ljudligt, sedan kör vi en promenad i rejält tempo (ibland varvat med jogg), och hela hunden ser ut som hon njuter av att få ta i. Ca en timme är vi ute, och då pausar vi någon gång. Sista sträckan är det inte så mycket power längre, och jag envisas inte. Vi ska inte tävla i drag, jag vill bara låta henne få utlopp för ett behov på ett vettigt sätt.

Canicross är en sport att kolla upp, om man tycker att det här verkar kul!

Och några råd på vägen:

  • Passa in dragselen med hjälp av någon som kan. Den ska sitta rätt.
  • Prata gärna med en fysioterapeut för hund innan du kör igång! Då får du en genomgång av hunden och hjälp med upplägg av träningen.
  • Börja så nätt – all träning behöver byggas upp successivt.
  • Bra kommandon att lära in är start, stopp, höger, vänster.
  • Se till att hunden dricker någon timme före och någon timme efter.
  • Träna inte när det är alltför varmt!

Vill du veta mer så finns det massor! En bra startpunkt finns HÄR.

Byggd för att röra på sig!